donderdag 14 februari 2013

Het ontmaskeren van je Innerlijke Criticus

Als je al dacht dat je uit één persoon bestaat... Ons almachtige ego.. Lees dan eens iets over Voice Dialogue. Voor mij ging er een nieuwe wereld open. Nog steeds trouwens.

Het echtpaar Stone heeft Voice Dialogue ontwikkeld en daar diverse boeken over geschreven.
In het kort benoemen zij dat wij een aantal primaire ikken hebben, en héééél veel sub-ikken (personen), maar ook een aantal  verstoten ikken. Die verstoten ikken zijn delen van onze persoonlijkheid die we niet meer willen zien, maar vaak als een soort ergenis/irritatie tegenkomen in onze ontmoeting met anderen. Ze horen bij ons, maar we hebben ze op een of ander moment verstoten in ons leven. Bijvoorbeeld boosheid: van je vader of moeder mocht je die niet uiten, deze emotie werd afgekeurd. Vervolgens heb je die ergens diep weggestopt.

Ik verwoord het simpel denk ik, maar daar komt het wel op neer.

De Innerlijke criticus is ook zo'n primaire ik.. de hele dag gaat dit in je hoofd door. De Stones noemen het Radio Gekkenwerk in hun boek "De innerlijke criticus ontmaskerd". Het boek begint met een mooi verhaal van een dwerg die een kwaadaardige spiegel maakt die er voor zorgt dat wanneer je er in kijkt dat je jezelf als een ander mens ziet, bijvoorbeeld te dik, lelijk, dom etc... Kortom het verwringt alles wat goed en mooi is in de wereld. Uiteindelijk breekt de spiegel en wordt in miljoenen stukjes over de wereld verspreid. De stukjes komen in de ogen van de mensen terecht met het effect wat ik net beschreef.  En zie daar: je innerlijke criticus is geboren...!!!!

Ben gestart met deze blog omdat ik me afvraag of meer mensen met dit alles bezig zijn. Zou het leuk vinden om daar over te bloggen. Van anderen horen of zij ook in dit proces zitten.
1 opmerking: